Alaşımlı jant genel olarak bir dizi metalin kombinasyonundan meydana gelmektedir. Bu kombinasyonlar çoğunlukla alüminyum, magnezyum ve nikel gibi hafif metallerden oluşmaktadır. Fakat magnezyum maliyeti yüksek olduğu için Türkiye’de çok fazla kullanılmamaktadır. Alaşımlı jantların görünümü oldukça dikkat çekicidir.
Her birey araç satın alırken çeşitli beklentilere ve ihtiyaçlara sahiptir. Bu kriterler belirlenirken jant tercihi çoğunlukla hatalı bir şekilde göz ardı edilmektedir. Oysaki doğru jant tercihi aracın sürüş konforu bakımından etkilidir. Çünkü süspansiyonu doğrudan etkiler. Olduğundan daha büyük bir jant seçimi süspansiyonun sertleşmesine sebep olabilir. Bu yüzden jant tiplerini iyi öğrenmek ve aracınıza uygun olanını seçmek önemlidir.
Sürücüler artık jant seçimi konusunda son teknolojiler dâhil olmak üzere çeşitli alternatiflere sahiptir. Ama yaygın olanları alüminyum alaşımlı jantlar ve çelik jantlardır. Dayanıklılık, fiyat ve estetik görüntü bakımından birtakım farklara sahip olan alüminyum alaşımlı ve çelik jantlar arasında tercih yapmakta zorlanabilirsiniz. Çünkü bu jant tiplerinin birbirine üstünlük kurduğu yerler vardır. Peki, alüminyum alaşımlı jant ve çelik jant arasındaki fark nelerdir? O halde yazımızın devamında her iki jant türünün özelliklerini karşılaştırarak incelemeye başlayalım. Alaşımlı jant nedir, ne işe yarar ve özellikleri gibi konuyla ilgili merak ettiğiniz her detaya yazımızda yer verdik. Eğer siz de konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Alaşımlı Jant Nedir?
Aracını kişiselleştirmek isteyen sürücüler için içerisinde estetik ve güvenlik unsuru bulunduran jantlar, ayrıca otomobillerin sürüş ekonomisini, konforunu ve performansını da etkilemektedir. Otomobilinize uygun ölçülerde ve kalitede tercih edeceğiniz jant modelleri, üretim malzemeleri ile birbirinden ayrılmaktadır. Çelik jant ve alaşımlı jant modelleri performans, ağırlık ve dayanıklılık bakımından da değişiklik gösteriyor.
Performans tutkunu kişilerin vazgeçilmezlerinden biri olan alaşımlı jantları tanımak için ilk olarak ne tür malzemelerden yapıldığının bilinmesi gerekiyor. Alaşımlı jantların üretiminde genel olarak kullanılan alaşım malzemeleri, %10 silisyum, %90 alüminyumdur. Alaşım, %1’den az magnezyum, titanyum ve diğer metalleri içerebilir. Alüminyum, çelik ile karşılaştırıldığında daha maliyetli bir hammaddedir. Bu yüzden problemli jantlar ayrıştırılarak geri dönüştürülüp yeniden işlenir.
Alaşımlı Çelik Jant Nedir?
Alaşımlı çelik jantlar, diğerlerine göre daha ağırdır. Uzun ömürlü ve dayanıklı olmaları için çelik alaşımdan üretilir. Bu sayede darbelere karşı yapıları sağlam olup senelerce kullanım imkânı sunar. Bu tarz jantlar, zorlu yol şartlarında otomobilin kuvvetinin lastiklere dağılmasında önemli rol oynamaktadır. Bu durum dikkate alınırsa, alaşımlı çelik jantların kritik bir rol üstlendikleri anlaşılacaktır. Özellikle sürprizli ve engebeli yollarda, otomobilin çukura girdiğinde gerçekleşen hasar görme ve eğilip bükülme gibi durumları ortadan kaldırdığından araç sahipleri alaşımlı çelik jantları tercih etmektedir. Bu çelik jantlar, presleme ve kaynaklama tekniği ile üretilmektedir. Ülkemizde alüminyum jantlar genel olarak çelik jant olarak görülse de oldukça belirgin farkları vardır. Çelik jantlar çoğunlukla siyah ve mat bir görüntü ile karşımıza çıkar. Çelik jantların bazı avantajları ise aşağıdaki gibidir;
- Alaşımlı jantlara göre düşük fiyatlar.
- Sert darbelere karşı bükülme.
- Kış aylarında iyi yol tutuşu.
Alaşım Jant Ne İşe Yarar?
Günümüzde otomobiller alaşımlı jantlarla beraber satışa sunuluyor. Alaşım jantlar genellikle hafiftirler. Dolayısıyla aracın görünümüne ve performansına artı bir değer katar. Alaşım jant hafif olduğu için daha iyi bir kullanım sağlar ve yakıt ekonomisi için avantajlıdır. Hafif alaşım jantlar süspansiyona az yük uygular böylelikle hızlı ivme yapmasına yardımcı olur. Alaşım jantlarda daha çok seçenek vardır ve göze hitap eder. Araç sahibine daha iyi bir sürüş hâkimiyeti sunar. Aynı zamanda paslanmaya karşı dayanıklıdır. Alaşımlı jantların hafif yapısı dengeli sürüş ve araca yüksek yol tutuş kabiliyeti kazandırır. Aracın ağırlığını azaltan bu özellik ile yakıt tasarrufu artar ve direksiyon hâkimiyeti kolaylaşır. Alaşımlı jantlar, lastiklerdeki ve fren sistemindeki ısıyı hızlı bir biçimde transfer edebilir. Bu sayede balata ve lastik ömrünün uzamasına yardımcı olur. Çeşitli modellerde üretilebilen alaşımlı jantlar, aracınıza ayrıcalıklı ve özelleştirilmiş bir estetik görünüm kazandırır. Parlak ve mat seçeneklerinin dışında alaşımlı jantlara, siyah, gümüş ve renkli uygulamalar yapılabilir. Aracınızın rengine boyanarak sizin için özgün bir tarz yaratılabilir.
Alaşımlı Jant Nasıl Anlaşılır?
Performansı ön planda tutan araç sahipleri için jantların nasıl anlaşılacağı önemlidir. Jantları tanımak için öncelikle çeşitlerini bilmeniz gerekir. Alaşım jantlar bazı metallerin birleşiminden oluşur. Bunlar alüminyum ve magnezyum gibi metallerdir. Alaşımlı jantlar %90 alüminyum, %10 silisyum içermektedir. Alaşımlı jantları parlak yapısı ve estetik görünümü ile ilk bakışta anlayabilirsiniz.
Alüminyum Alaşımlı ile Çelik Arasındaki Farklar Nelerdir?
Çelik jantlar, alüminyum alaşımlı modellere kıyasla daha ağır bir yapıya sahiptir. Özellikle dayanıklılık ve sağlamlık açısından ön plandadır. Fakat alüminyum alaşımlı jantlara göre daha zor işlendikleri söylenebilir. Bunun dışında yakıt tüketimi ve performans gibi noktalarda alüminyum alaşımlı jantlar bir adım öndedir. Alüminyum alaşımlı jant kolay şekil alan yapısı sayesinde renk ve tasarım çeşitliliğine sahiptir. Çeşitli tasarımlara sahip alüminyum alaşımlı jant modelleri her araç sahibinin dikkatini çekmektedir. Genel olarak siyah ya da gri tercih edilen renklerin dışında sarı ve pembe gibi dikkat çeken renkte modeller de vardır.
Alüminyum alaşımlı jant modelleri, çelik jantlara göre kolay işlenebilir. Bu yüzden farklı renk ve modellerde üretilebilirler. Bu iki jant, ağırlık bakımından da oldukça farklıdır. Bu fark kimi sürücülerin çelik, kimi sürücülerin alüminyum alaşımlı jantı seçmesinde rol oynar. Alüminyum alaşımlı jantlar, daha hafiftir ve bu özellik, yakıt kullanımı ve performans bakımından avantaj sağlar.
Çelik jantlar, araçlara sportif bir görüntü kazandırır. Alüminyum alaşımlı jantlar ise model ve renk seçenekleri açısından oldukça zengindir. Jant bakımı konusunda çelik jantların zamanla paslanabilme ihtimali vardır. Alüminyum jantın aksine çelik jant zamanla paslanabilir ve düzenli aralıklarla temizlenmesi önemlidir. Çelik jantlar, alüminyum alaşımlı jant modellerine göre daha zor işlenir. Bu durum tasarım anlamında alüminyum alaşımlı jantların daha çeşitli renk ve modellerde üretilebilmesini sağlar.
Çelik jantların bir diğer farkı da ağır yapıya sahip olmalarıdır. Alüminyum alaşımlı janta göre ağır olan çelik jant, yakıt tüketimi ve performans olarak alüminyum alaşımlı jantın gerisinde kalır. Alaşımlı jant modelleri hafifliği sebebiyle sürücünün, daha düşük yakıt tüketimi ve daha iyi performans verilerine ulaşmasını sağlar. Alaşımlı jantlarda böyle bir problem ile karşılaşılmaz. Tasarım noktasında ise çelik jant modelleri sportif, alüminyum alaşımlı jant modelleri özgür tasarımlara sahiptir.
Alaşımlı Jant Fiyatları
Alüminyum alaşımlı jant fiyatları üretim tekniklerine ve malzeme içeriğine bağlı olarak farklılık gösterir. Alaşımlı jantlar, etkin direksiyon hâkimiyeti ve yakıt tasarrufu sağlamasıyla öne çıkar. Alaşımlı jantlar birçok avantaja sahip olmasıyla araç sektöründe popülerdir. Alaşımlı jant fiyatları tercih edeceğiniz ürünün kalitesine, ebatlarına ve üretildiği ham maddeye göre değişiklik göstermektedir. Ürünün üretildiği malzemenin çelik ya da alüminyum olması ücretini etkileyen faktörlerdendir. Buna ek olarak, jant üzerinde istenen renk değişikliği, kaplamalar ve cila gibi işlemler de jant fiyatlarını etkileyecektir.