Lastik ölçüleri aracın durumuna göre farklılık gösterebilir. Her modelin ölçüsü farklı olabilir. Genel olarak bu ölçü lastiğin yanak kısmında bulunmaktadır. Sayı olarak gösterilen araba lastik ölçüleri, araç ve sürücüler için oldukça önemlidir.
Lastikler frenlemeden hızlanmaya kadar hem sürüş güvenliği hem de araç performansı açısından önemli donanımların başında gelir. Dolayısıyla zeminle temas halinde olan lastiğin düzenli olarak kontrol edilmesini ve değiştirilmesini kaçınılmaz hale getirmektedir. Fakat araç lastiğiyle ilgili bilinmesi gereken uygulamalar yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Yeni bir lastik satın alırken aracın statik dengesine uygun seçim yapmak gerekir.
Güvenli ve iyi bir sürüş deneyimi için üretici tarafından tavsiye edilen lastik ölçülerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Lastik ölçüleri nedir ve nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız lastik üzerinde bulunan harflere ve sayılara bakmanız yeterlidir. Lastik ölçüsü olarak isimlendirilen bu ifadeler gözle fark edilmeyen birtakım teknik özelliklerle ilgili ipucu verir. Bu ölçüler lastiğin boyutları, şekli, taşıyabileceği maksimum yükü ve ulaşabileceği hız gibi özellikleri içerir.
Lastik ebat ölçüleri nedir, lastik ölçüleri nasıl okunur ve özellikleri gibi konuyla ilgili merak ettiğiniz her detaya yazımızda yer verdik. Eğer siz de konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Lastik Ölçüleri Nedir?
En yaygın lastik ölçülerinden biri olan 205 / 55 R/ 16 91V örneğinin göstergelerinin ilk bölümünde lastik genişliği bilgisi yer alır. Lastik genişliği bu ölçülerin ilk 3 hanelik sayısıdır. Lastik genişliği ise lastiğin yanakları arasındaki genişliği milimetre olarak ifade eder. Örnekteki lastik genişliği, lastiğin yanakları arasındaki mesafe 205 milimetredir. Diğer bir sayı olan 55 lastiğin kesit oranıyla ilgili yüzdesel oran hakkında bilgi verir. Daha basit şekilde lastiğin duvar yüksekliğinin genişliğe oranını ifade etmektedir.
Lastik ölçülerini tanımlarken kullanılan R harfi ise lastiğin radyal olduğunu belirtir. Lastikler çoğunlukla kullanım yerlerine, desenlerine, kesit oranlarına ve ölçülerine göre kategorize edilebilir. Radyal lastiklerin yapılarına göre sınıflandırmasında kullanılan bir kriterdir. Lastik ölçülerinin anlamları birkaç veriyle genişletilebilir. Jant çapının inç olarak değerinin ardından gelen sayı yük endeksini temsil etmektedir. Diğer bir ifadeyle otomobil maksimum hızda yol alırken lastiklerin taşıyabileceği azami yükü tanımlar. Araba lastik ölçüleri sonunda bulunan harf hız endeksi hakkında bilgi verir.
Lastik Ölçülerinin Anlamı
Lastikler temel olarak yanak, sırt, omuz ve topuk olmak üzere dört ayrı kısımdan oluşur. Lastikle zeminin temas ettiği kauçuk kısmı olan sırt yol tutuşunun önemli noktalarından biridir. Lastiğin sırtıyla yanakların birleştiği bölüm omuz, lastiğin zeminle temas etmeyen yan bölümleri yanak ve lastikle jantın birleştiği kısımda yer alan bölüm topuk olarak isimlendirilir. Lastik ölçüleri anlamı, lastiğin özelliklerini ifade eden ve lastik seçimi esnasında uyum sağlanması gereken ebatların bütünüdür. Her lastik üzerinde, bu ölçülerle ilgili bilgi bulunur. Lastik ölçüleri sayıların sırası, kullanılan harfler doğrultusunda belirlendiği için tüm detaylara hâkim olunması gerekir.
Lastik Çapı Nedir?
Lastik çapını 205 / 55 R/ 16 91V örneği ile daha anlaşılabilir hale getirebiliriz. Lastiğin kesit genişliği 205 milimetredir. Ürünün eninin boyuna oranı %55’tir. Radyal türdeki bu lastiğin jant ölçüsü ise 16 inçtir. Lastik ölçüleri kapsamında sonda bulanan 16 sayısı jant çapı hakkında bilgi verir. Jant çapında temel metrik inçtir. Yük endeksi 91 ve hız endeksi V’dir.
Lastik Taban Genişliği Nedir?
Taban genişliği lastiğinizin yere basan kısmının genişliğini tanımlayan ölçüdür. Taban genişliği bir yanaktan diğerine olan mesafedir. Milimetre cinsinden hesaplanmaktadır. Aracın yol tutuşunda önemli bir rol oynar. Taban genişliği her otomobilde değişiklik gösterir. Araçta geniş lastik kullanılırsa, otomobil yine güvenli şekilde kullanılmaya devam edilir. Çoğunlukla belli sürüş parametrelerini değiştirmek adına yapılır. Örneğin frenleme mesafesi, aracın yol tutuşu ya da konforlu sürüş bu şekilde sağlanabilir. Genel olarak otomobilin görünümünü iyileştirmek ya da aracı daha çekici göstermek için geniş lastik kullanılır. Bazı durumlarda yakıt tasarrufu yapmak için dar lastik tercih edilir. Genellikle firmalar, lastik taban genişliğinin yüzde iki oranında değişimine izin verir. Daha geniş lastikler yakıt tüketimini arttırmaktadır.
Lastik Ölçüleri Nasıl Okunur?
Her biri farklı anlam ifade eden semboller lastik ölçülerinden yük ve hız durumuna kadar ipuçları barındırıyor. Bu ifadeleri anlamak ve lastik seçimini kolaylaştırmak için lastik ebatları hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Lastik ölçüleri nasıl okunur diye merak ediyorsanız, 185/55 R15 81H ölçülerine sahip örnek üzerinden inceleme yapalım.
185: Bu sayı lastiğin sırt genişliğini tanımlar.
55: En-boy oranı olarak da ifade edilen bu sayı, lastik yan duvarının sırt genişliğine oranını ifade etmektedir. Lastiklerde bu oran ne kadar yüksek ise yanak ölçüleri de o denli büyük olur.
R: Lastiğin yapısını temsil eden radyal anlamına gelir. Neredeyse bütün yeni araba lastikleri radyal türde üretiliyor. Bu lastiklerin sırtında ve yan duvarlarında çeşitli katmanlar bulunur.
15: Radyal sembolünün yanındaki bu sayı jant çapının inç cinsinden tanımlamaktadır.
81: Son sayı ise yük endeksini temsil eder. Ulaşılabilecek maksimum hızda lastiğin taşıyabileceği azami yükü tanımlar.
H: son sembol, aracın lastikler üzerinde güvenli şekilde ulaşabileceği maksimum hızı göstermektedir.
Lastik Ebatları Nasıl Hesaplanır?
Lastik ebatlarında değişiklik yapmak belirli ölçüde mümkün olsa da araç sahipleri sınırsız bir değişime sahip değildir. Çünkü otomobil dinamiklerine uygun lastik ebatları üreticiler tarafından belirlenmektedir. Lastik ölçülerindeki milimetrik farklar direksiyon kontrolünde güçlük, hız göstergesinde yanılma, yüksek yakıt tüketimi ve hızlı lastik deformasyonu gibi dezavantajlara sebep olabilir. Bu yüzden sürücülerin lastik ölçüsü hesaplaması yapması gerekmektedir. Lastik ebat ölçüleri hesaplama için araç kullanıcı el kitabında tavsiye edilen değerlerle lastiklerin yan duvarlarında bulunan sayı ve harfleri karşılaştırmak yeterlidir.
Lastik Ölçülerine Dikkat Etmezsek Ne Olur?
Oto lastiği alırken aracınıza uygun lastik ebat ölçüleri bulmalısınız. Taban genişliği, jant ölçüleri, yanak yüksekliği doğru şekilde lastik üzerindeki yazılardan bulabilirsiniz. Ölçüler belirlendikten sonra lastik seçiminizi yapabilirsiniz. Yazlık, kışlık ya da 4 mevsim seçiminden sonra önemli özellikler üretim tarihi, marka, fiyat, hız ve yük endeksidir. Lastiklerin ölçüleri değiştirildiğinde avantajları ve dezavantajları olacaktır. Örneğin lastik tabanı genişletildiğinde lastiğin zemine temas eden kısmı artacağı için yola tutunması artacaktır. Fakat bu durum konfor ve yakıt yönünden kullanıcılara ve araca zarar verebilir. Lastik yanak yüksekliği arttırılır ise aracın viraj kabiliyetini kötü yönde etkileyebilir. Üreticinin önerdiği ölçüler dışında keyfe göre ebat değiştirmemelidir. Ebatlar değiştirilecek ise bir uzmandan destek alınmalıdır.
Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?
Lastik seçimi, performansı ve sürüşü doğrudan etkileyen önemli bir unsur olduğundan doğru bir şekilde yapılmalıdır. Lastiklerin üzerinde bulunan işaretler doğru okunmalıdır. Bir oto lastiğinin yüzeyinde, gerekli tüm bilgiler yer alır. Lastik ölçüleri araç için uygun lastik seçiminde önemlidir. Şirket tarafından belirlenmiş özelliklere uymak en doğrusudur. Bu durum sürüş güvenliği, aracın performansı ve yasal düzenlemelere uymak açısından gereklidir. Yeni lastik seçimi yaparken lastiğin çap, yük endeksi, genişlik, yükseklik ve hız sınıfı bakımından araçla uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Belirlenenden yüksek yük endeksi ve farklı hız düzeyine sahip bir ürün alınacaksa, bu lastiklerin otomobil için uygun olup olmadığının ve yasal düzenlemelerin buna izin verip vermediğinin kontrol edilmesi gerekir.